Prisijungti

Svoris ir hormonai

Modesta Žukauskaitė

FitMe projekto autorė
Sausis 1, 1970 Skaityti 15 min.
Sveikata

Keturios kojos, ant kurių stovi mūsų hormoninė sveikata ir kūno svorio pokyčiai

Nepageidaujami svorio pokyčiai: ant ko laikosi mūsų hormoninė sveikata?

Jei mūsų hormoninę sveikatą būtų galima palyginti su stalu, tai jai tvirtai stovėti reikalingos keturios kojos – sveika mityba, fizinis aktyvumas, kokybiškas miegas ir emocinė gerovė.

„Įsivaizduokit, kad mūsų stalas turi keturias kojas. Jei nupjauname vieną koją, stalas griūva. Taip yra ir su endokrinine sveikata – tarkime, žmogus maitinasi puikiai, pakankamai sportuoja ir yra emociškai patenkintas, tačiau nuolat neišsimiega, tokiu atveju jo endokrininės liaukos perkraunamos ir laikui bėgant atsiranda labai sudėtingų pakitimų, kuriepasireiškia labai nemaloniais simptomais“, – sako medikė, endokrinologė Ieva Auglytė. Ji pateikia keletą patarimų, ką reikėtų dalyti, norint palaikyti endokrininę sistemą sveiką.

Svoris ir hormonai

Jeigu kurį laiką mėginate numesti nereikalingus kilogramus ir tai sunkiai sekasi, pirmiausia reikėtų kreiptis į dietologą – specialistas pirmiausia turėtų įvertinti Jūsų mitybą ir pateikti savo rekomendacijas. Neretai visai to nejausdami, darome klaidas derindami maisto produktus, pernelyg dažnai užkandžiaudami, valgydami nekokybišką maistą, dėl to svoris gali nemažėti. Tačiau jei konsultacija pas dietologą nedavė norimų rezultatų, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip veikia Jūsų endokrininė sistema, kuri nemaža dalimi „atsakinga“ už Jūsų svorio svyravimus.

Gydytoja I.Auglytė sako, kad endokrininės sistemos sutrikimai ne visuomet yra padidėjusio svorio priežastis, tačiau tai tarpusavyje labai glaudžiai susiję.

„Jei atsiranda viršsvoris, dėl jo lėtėja medžiagų apykaita, kūnas nebesugeba suskaidyti sukauptų riebalų ir angliavandenių, tada dėl viršsvorio pakinta hormonų apykaita, gali vystytis diabetas, atsparumas insulinui, – pasakoja medikė. – Didesniam kūnui reikia daugiau hormonų, bet skydliaukė didėjant kūno svoriui nepadidėja, vadinasi, jai tenka dirbti daug stipriau, dėl ko vėliau ji „pervargsta“ ir dėl to atsiranda hormoninės sistemos pokyčių“.
Anot jos, endokrininių sutrikimų nerodo vien tik svorio augimas ar kritimas, juos gali išduoti ir mieguistumas ar nuolatinis nuovargis. Pirmas žingsnis į problemų sprendimą turėtų būti medicininių tyrimų, nurodančių endokrininės sistemos būklę, atlikimas.

Kokybiškas miegas

Norint kokybiškai išsimiegoti, reikėtų eiti miegoti ne vėliau 23 val., nes egzistuoja tam tikri miego ciklai, kurie sutrinka, jei einama miegoti gerokai vėliau. Taip pat svarbu darbo dienomis ir savaitgaliais laikytis tokios paties paros režimo.

„Jei galvojate, kad darbo dienomis galima miegoti mažiau, o savaitgaliais galite „atsimiegoti“ – smarkiai klystate. Organizmas sunkiai tvarkosi su stipriais paros režimo pokyčiais, jis apkraunamas, o miego kokybė dėl to smarkiai nukenčia“, – sako I.Auglytė.

Fizinis aktyvumas

Medikė pasakoja, kad pastaruoju metu yra paskelbta mokslinių tyrimų, kurie liudija, jog ilgas sėdėjimas laikomas didesniu blogiu nei rūkymas.
„Technologijos sparčiai progresuoja – telefone šiandien turime visas paslaugas: banko sąskaitą, taksi, maisto pristatymą, naujienas, žaidimus. Bet žmogaus kūnas degraduoja. Smegenys auga, bet nyksta raumenys, o sveikam gyvenimui reikalinga pusiausvyra“, – sako medikė.
Tam, kad žmogaus kūnas gautų reikalingą krūvį, per savaitę reikia 75 minutes užsiimti didelio intensyvumo fizine veikla (plaukimas, bėgimas, sporto salė) arba 150 min. per savaitę vidutinio intensyvumo fizine veikla (greitas ėjimas, badmintonas, greitas pasivažinėjimas dviračiu). Toks krūvis pakankamas sveikatos palaikymui. Norintys numesti svorio, turėtų sportuoti daugiau.

Emocinė gerovė

Endokrininei sistemai svarbus emociškai jaustis gerai. Tai rodo mokslininkų atliktas tyrimas apie žmogaus kūne pasigaminančio serotonino (kitaip vadinamo laimės hormonu) kiekį. To tyrimo metu buvo tirti vieniši žmonės ir žmonės turintys socialinių ryšių. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vieniši žmonės turi mažiau serotonino ir yra linkę dažniau sirgti. Daugiau bendraujantys laimės hormono savo kūnuose pasigamina daugiau.

Tiems, kurie patiria ilgalaikį stresą, pavyzdžiui, patiriantys ilgalaikį stresą darbe, medikė turi patarimų. Jiems gali padėti kelios gudrybės panaudojant trumpalaikį stresą, kuris kompensuoja destruktyvų ilgalaikį stresą ir padeda žmogaus kūnui suvaldyti situaciją. Tai gali padėti padaryti šaltis, pabadavimas (arba poilsis nuo maisto) ir trumpa intensyvi anaerobinių pratimų (didelio intensyvumo, daug energijos reikalaujančių pratimų) treniruotė su poilsio pertraukomis.

„Kol kas vis dar nesuvokiame emocinės sveikatos reikšmės ir svarbos. Vis dar labai dažnai, paraginus žmogų kreiptis į psichologą, galima išgirsti „aš ne psichas“. Tačiau tuo pačiu labai dažnai susiduriame su žmonėmis, stipriai besijaudinančiais dėl visiškų smulkmenų, mažareikšmių dalykų. Tad apsvarstyti, kas galėtų padėti atsikratyti įtampos, tikrai reikėtų“, – sako I.Auglytė.

Kokybiška mityba

Pagrindiniai patarimai norintiems pasirūpinti savo mitybos kokybe – naudokite kuo mažiau perdirbtų maisto produktų – perdirbtos mėsos produktų (dešros, kitokių perdirbtos mėsos gaminių), pusfabrikačių (prekybos centruose dažnai siūlomi pusgaminiai, kuriuos dažniausiai šildome mikrobangėje, sumuštiniai, salotos).

  • Žmogaus kūnui žalingas visas ilgai galiojantis „plastikinis maistas“, turintis daug konservantų, riebalų, cukraus. Toks maistas yra ne tik žalingas, jis taip pat nesukelia sotumo jausmo, jis turi tik kalorijas, bet šiaip yra „tuščias“, nes neturi savyje mikroelementų, vitaminų.
  • Norėdami subalansuoti savo mitybą, žmonės turėtų per dieną išgerti apie 30 ml vandens vienam kūno kilogramui (70 kg žmogus turi išgerti apie 2 litrus vandens).
    Taip pat reikia nepamiršti – rūkymas ir alkoholis yra kasos ir skydliaukės priešai.

Pokyčiams – kompleksinis požiūris

Norintys daugiau sužinoti apie efektyvius kompleksinius būdus gerinti sveikatą ir savijautą, numesti svorio, sustiprinti kūną, gali kreiptis į „FitMe“ pokyčių programos kvalifikuotus specialistus. Čia norintiems pokyčių ne tik įvertinę individualią situaciją parengs mitybos planą, pasiūlys maisto receptus, sukurs sporto programą, bet ir teiks specialistų konsultacijas.

Parašykite mums, kokiomis temomis norėtumėte patarimų iš mūsų gydytojų čia >>

Modesta Žukauskaitė

FitMe projekto autorė

Jūsų nuomonė ir idėjos man yra svarbios! Todėl visada labai laukiu jūsų žinučių. Galbūt norite paklausti apie mitybą arba mūsų ruošiamas programas?

Užduoti klausimą
LABAS!
Išsirinkite programos planą

Individualūs mitybos planai - specialistų sukurta programa ilgalaikiams pokyčiams

Išsirinkite programą