Prisijungti

Kaip sustiprinti imunitetą?

Modesta Žukauskaitė

FitMe projekto autorė
Sausis 1, 1970 Skaityti 12 min.
Sveikata

Išbandyti ir veiksmingi būdai kiekvieną šaltąjį sezoną (ir ne tik jo metu).

Visi žinom, kad ašalus orams, kaip taisyklė reikia labiau susirūpinti imunitetu.

Bet iš tiesų imuninė sistema yra mūsų gyvybinė funkcija ir natūrali apsauga, kuri dirba be jokių pertraukų, 24 valandas per parą. Tiesiog šaltuoju sezonu yra truputį sunkiau ją palaikyti stiprią, nes mažiau judome, mažiau valgome šviežių daržovių ir mažiau gauname saulės šviesos. Kai tuo tarpu aplink mus ima siausti daug bakterijų ir virusų. Todėl tampa lengviau peršalti.

Ką gi daryti, kad sustiprintume savo organizmą ir nesirgtumėte, o atsiradus pirmiems simptomams, imunitetas susitvarkytų žymiai lengviau bei greičiau?

1. Vitamimas C. – stiprus antioksidantas, reikalingas daugeliui organizmo procesų ir itin svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai. Produktai turintys daug vitamino C: uogos, kiviai, apelsinai, ananasai, citrinos, brokoliai, petražolės ir paprikos.
2. Vitaminas D – šiomis dienomis neturint galimybės būti tiesioginėje saulėje, išeikite bent trumpam į balkoną pasidžiaugti saulės spinduliais, ultravioletinė šviesa, kuri yra saulės radiacijos dalis, naikina virusus. Praturtinkite mitybą vitaminu D – jo yra kiaušiniuose, avižinėje košėje, žuvyje, krevetėse ir grybuose.
3. Omega-3 – turi priešuždegiminių savybių, teigiamai veikia imunines ląsteles. Svarbiausias Omega3 šaltinis yra riebi žuvis: skumbrė, lašiša, silkė, taip pat jūros dumbliai.
4. Rauginti produktai, kuriuose gausu gerųjų bakterijų. Probiotikai sukuria sąlygas tinkamam virškinimo trakto funkcionavimui ir padidina viso organizmo imunitetą, o poveikis pasireiškia visais imuninės sistemos funkcionavimo etapais. Valgykite raugintus kopūstus, agurkus ir raugintus pieno produktus (kefyrą, jogurtą, pasukas).
5. Bičių produktai – juose gausu aminorūrgščių, mineralų, vitaminų, infekcijas ir virusus naikinančių medžiagų. Liaudies medicinoje vartojami ne vieną šimtmetį. Mėgaukitės natūraliu medumi, bičių duonele ar žiedadulkėmis.
6. Česnakas – galingas natūralus antibiotikas. Tik vienoje česnako galvoje aptinkamas neįtikėtinas dienos vitaminų ir mineralų kiekis – 23% magnio, 17% vitamino B6 ir 15% vitamino C. Beje, galite išbandyti česnakinį medų ir taip gausite dvigubą naudą.
7. Vanduo ir arbata. Turbūt žinote, jog kasdien reikia išgerti bent 1,5 l vandens. Tai padeda kūnui „neišdžiūti“:  palaikomas normalus odos balansas ir palaikomas tinkamas prakaitavimo procesas. Puikiai tinka žolelių arbatos, aviečių, spanguolių, šaltalankių, gauromedžio ir kitos. O žalioji arbata – tikra antioksidantų bomba, natūraliai stiprinanti organizmo atsparumą.
8. Grūdinkitės, judėkite ir vėdinkite patalpas. Dabar yra palankus metas kiekvieną rytą pradėti nuo kontrastinio dušo. Ši procedūra ne tik sustiprina imuninę sistemą, bet ir suteikia žvalumo, pakelia raumenų tonusą, be to, jaunina ir stangrina odą. Taip pat labai svarbu tinkamai vėdinti patalpas, kuriose praleidžiate daugiausiai laiko. Gaivus oras yra būtinas jūsų miegamajame, todėl prieš eidami miegoti, nepamirškite išvėdinti šio kambario arba miegokite vos pravėrę langą ar orlaidę.

Ir žinoma, pasistenkite, jei išeina, nors trumpam pajudėti. Galima pradėti nuo mažo žingsnių skaičiavimo iššūkio ir jį po truputį didinti arba padaryti lengvą mankštelę namie.

Pasidalinkite, o kas veikia jums?

Modesta Žukauskaitė

FitMe projekto autorė

Jūsų nuomonė ir idėjos man yra svarbios! Todėl visada labai laukiu jūsų žinučių. Galbūt norite paklausti apie mitybą arba mūsų ruošiamas programas?

Užduoti klausimą
LABAS!
Išsirinkite programos planą

Individualūs mitybos planai - specialistų sukurta programa ilgalaikiams pokyčiams

Išsirinkite programą