Prisijungti

Padidėjo cholesterolis, bet norite torto? Gydytoja atsako, kokie įpročiai žudantys

Modesta Žukauskaitė

FitMe projekto autorė
Sausis 1, 1970 Skaityti 10 min.
Sveikata

Konkretūs patarimai, kuriais dalinasi FitMe specialistė, šeimos gydytoja Agnė Misiūtė.

Jei jūsų gydytojas nepaskyrė gydymo, vadinasi, tikrai galite situaciją pagerinti patys, tereikia laikytis keleto svarbių sveikos gyvensenos principų.

Cholesterolis būna gerasis ir blogasis, blogasis kaupiasi kraujagyslių sienelėse, o gerasis padeda jam pasišalinti.

Cholesterolis gali susiaurinti kraujagysles, dėl ko blogėja kraujotaka ir bendra savijauta, o ilgainiui tokia situacija gali pasibaigti net insultu ar infarktu. Pagrindinės to priežastys yra nesveika mityba, stresas ir prasta miego kokybė.

👉 KUO MAŽIAU PERDIRBTŲ PRODUKTŲ! Visai neseniai sulaukiau klausimo – „Ar bus sveikiau, jei prieš suvalgydamas riebų mėsainį suvalgysiu salotos lapą?“ Pripažinsiu – juokiausi, bet turėjau atsakyti – TAIP. Nes salotoje esančios medžiagos neleis smarkiai kraujyje pašokti cukraus kiekiui, o tai jau yra neblogai. Bet sveikos mitybos principų geriau laikytis iš esmės, ne tik pridedant prie mitybos vieną salotos lapą. Reikėtų valgyti mažiau riebios mėsos, pusfabrikačių bei perdirbtų produktų, ypač vengti gaminių su hidrintais riebalais ir palmių aliejais (dažnai naudojama kepiniuose, populiariausia mums žinoma forma – margarinas, alyvpalmių aliejai).

👉 KUO DAUGIAU DARŽOVIŲ ir KUO NATŪRALESNIŲ JŪROS PRODUKTŲ (ypač – riebios žuvies, tai gali būti lašiša, tačiau ji turėtų būti kuo natūralesnė), naudoti daugiau kokybiško aliejaus (prekiauja specializuotos parduotuvės), valgyti riešutų, neapdorotų daržovių, pilno grūdo produktų (duonos, įvairių kruopų).

👉 Tarp valgymų turėtų būti 3-4 val. tarpai, kad organizmas spėtų išalkti. Dažnai užkandžiauti nėra gerai.

👉 GERKITE DAUGIAU VANDENS. Be jokios abejonės, turime gerti daug vandens, nes kartais mums atrodo, kad esame alkani, nors iš tikrųjų tai yra troškulys. Kiekvienas iš mūsų turėtų išgerti apie 30 ml vandens vienam svorio kilogramui. Tai reiškia, kad apytikriai 70 kg sveriantis žmogus turėtų per parą išgerti apie 2 litrus vandens, bet jo kiekis taip pat priklauso nuo fizinio aktyvumo ir kt.

👉  ATIDŽIAI SKAITYKITE MAISTO PRODUKTŲ ETIKETES. Reikėtų vengti tokių maisto produktų, kurių sudėties aprašymui prireikia sąsiuvinio lapo, juose naudojami konservantai bei daug pridėtinio cukraus.

👉 REGULIUOKITE SAVO STRESO LYGĮ. Jei žmogus dažnai patiria stresą, vertėtų paskirti laiko išmokti su tuo tvarkytis. Visų pirma dirbdami kas valandą darykite pertraukas ir atlikite keletą nors ir paprastų veiksmų – pakelkite ir nuleiskite rankas, pratempti šonus. Giliai pakvėpuokite, tai padeda nusiraminti ir suvaldyti mintis.

👉 AKTYVIAU JUDĖKITE. Labai gerai, jei po darbo žmogus gali skirti laiko aktyviam judėjimui – bėgiojimui, plaukimui, važiavimui dviračiu.

👉 KOKYBIŠKAI MIEGOKITE. Jei galimybės leidžia, geriausia miegoti vėsiame kambaryje, užsiklojus sunkia antklode, prieš miegą vėdinti patalpas, kuriose miegama. Taip pat puikus variantas yra ramus pasivaikščiojimas prieš miegą. Ir žinoma – bent valandą iki miego apriboti mobiliųjų įrenginių naudojimą.

Nepamirškite, kad žalingi įpročiai, tokie, kaip per didelis alkoholis, ar rūkymas, taip pat nepadeda. Todėl geriausia jų atsisakyti ar bent jau mažinti.

Rūpintis savo kūnu reikia įvairiapusiškai, nepakanka vien sumažinti riebalų vartojimą ar, tarkim, pradėti bėgioti. Norint pasiekti rezultatų, reikalingas visas priemonių kompleksas, kuris susideda iš mitybos, judėjimo ir streso mažinimo. Na, o jei jums labai norisi gabalėlio torto – jau geriau jį suvalgykite, tačiau žinokite, kad norėdami kompensuoti savo „nuodėmę“ turėsite daugiau laiko aktyviam judėjimui, bent jau pasivaikščiojimui.

Parašykite mums, kokiomis temomis norėtumėte patarimų iš mūsų gydytojų?

STRAIPSNIS TAIP PAT PUBLIKUOTAS ČIA: www.15min.lt

Modesta Žukauskaitė

FitMe projekto autorė

Jūsų nuomonė ir idėjos man yra svarbios! Todėl visada labai laukiu jūsų žinučių. Galbūt norite paklausti apie mitybą arba mūsų ruošiamas programas?

Užduoti klausimą
LABAS!
Išsirinkite programos planą

Individualūs mitybos planai - specialistų sukurta programa ilgalaikiams pokyčiams

Išsirinkite programą